Google räddaren i nöden?

Som några säkert redan har lagt märke till har Google engagerat sig i de utrotningshotade språken genom att lansera en webbsajt Endangered Languages Project, "a website for people to find and share the most up-to-date and comprehensive information about endangered languages". De samarbetar bland annat med gänget bakom Linguist List, som vi också haft en hel del ihop med, varför vi nu kan sägas ha blivit svågrar med Google. Det hela är förstås ett lovvärt initiativ men jag tycker ändå att det är rätt hajpat. Det är oklart hur mycket av sina tämligen stora resurser Google har satsat på projektet, man får intrycket att de mest har sparkat igång projektet och nu väntar på att andra ska komma in för att garantera fortsättningen. Sen handlar det förstås i första hand om dokumentation, så att säga att Google "kämpar för att rädda" tretusen språk är definitivt en skönmålning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Google räddaren i nöden?

  1. Mikael Parkvall skriver:

    En glädjande nyhet (sa han ironiskt…) är att nästan inga av mina vänner kreolspråken är hotade. Det enda jag hittade vid en flyktig blick var kreolportugisiskan i Macau. Själv tror jag att jag skulle kunna räkna upp minst ett, och kanske flera (delvis beroende på det vanliga språk/dialekt-problemet) dussin hotade eller döende kreoler.
    Sen har såklart en del språk lite märkliga placeringar, varav älvdalska (för att anknyta till intilliggande inlägg) är ett. Mitt i Indiska Oceanen talas också en del nordamerikanska språk.
    Slutligen har vi den vanliga ("The world through 3054 lenses") implikationen att olika språk innebär olika världssyn.
    (Jag är en gång för alla en oförbätterlig gnällspik, så varför byta personlighet just idag?).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>