Senaste nytt

Vi även annars stolta licensbetalare kan vara extra stolta idag. För sju minuter sen rapportarade nämligen självaste Dan Everett på Fejan att SVT har köpt den dokumentärfilm om pirahã som vi tidigare nämnt! Hurra för det. Men Fejan-meddelandet antydde att det inte bara är SVT som har god smak, utan att en viss Ö. Dahl hade någon form av finger med i spelet. Han kommer bergis att förklara sin inblandning här nedan.

Slänge sig sålunda Lindström i därför avsedd vägg — här blir det (förhoppningsvis) riktigt stenhård språkporr i teverutan!

Finns det mot förmodan läsare som inte känner till det kalaskonstiga språket pirahã så har ni a) missat något, och b) antagligen ett liv. Men googla, vettja!

10 kommentarer till Senaste nytt

1. Calle skriver:

Efter att ha närvarat vid en förhandsvisning av filmen i samband med att Dan Everett föreläste på universitetet i Tel Aviv för ungefär en månad sedan, kan jag säga att filmen är klart sevärd. Jag hoppas att den är intressant även för en del språkonördigare tittare, även om en stor del av filmen handlar om grammatikreligionskriget mellan Everett och chomskyanerna. En bonus vid förhandsvisningen var frågestunden efter visningen, då Everett bl.a. demonstrerade sina pirahãvisslingsskills!

Förklaring

Förklaringen till att jag avtackas av Everett är att jag blev kontaktad av SVT innan dom fattade inköpsbeslutet och jag sa då ungefär att filmen säkert är värd att visa även om man inte behöver svälja allt som Everett säger. När jag berättade det för Everett visade han en oförställd glädje som något förvånade mig; jag hade inte väntat att det skulle vara så viktigt för honom att synas i vår avkrok av världen.

En klapp på axeln

Det är ändå värt en halvskilling, att den publika servisen rådfrågar skolat folk, innan det sätts sprätt på licenspengar – även i infotainmentsegmentet.

Bra sufflerat, Stefan! Efter allt (för all del välförtjänt) gnäll SVT och UR som jag har presterat, så förtjänar de en eloge för detta. Var sig det är att klassificera som ett olycksfall i arbetet eller beror på en övernitisk prao-elev, så är det applåderansvärt.

Men ni proffs har det inte lätt i TV. Såg härförleden 'Rena rama arabiskan', där du fick frågan om dennas framtidsutsikter i Sverige. Vid ditt på historiska erfarenheter grundade något pessimistiska svar tittade de andra på dig som något katten kommit insläpandes med – 'så får man väl inte svara'. Få se, om någon ur ert skrå får kommentera Everetts färglösa pirayor, när det beger sig.

6. Ullah skriver:

Påminnelse?

Till och med jag som ytterst sällan tittar på tv, men ändock betalar licens, vill gärna se detta. Hoppas det gives en påminnelse här när programmet når våra skärmar.

Avtackning i Århus?

Everett tycker visst det är viktigt att synas i 'vår avkrok av världen'. I skrivande stund håller han t.ex. föredrag om sin film i Århus. Vad menar du förresten, Östen, med att du 'avtackas' av Everett? Ska du lägga av?

Svar till Stefan

Nej, jag menade ingenting särskilt, men du har rätt i att det var en avvikelse från gängse språkbruk. Sådant undgår sällan att noteras på denna blogg.

9. Pingback: ÖVERSÄTTARBLOGGEN

10. Rune skriver:

4) (mindre br., hvard. o. skämt.) vederbörligen tacka. För den lilla tjänst jag gjort blef jag grundligt aftackad.