Bildskrift?

På New Scientists världskarta (se föregående inlägg!) hittar man också en pekare till "The final stronghold of pictorial writing". I artikeln (tyvärr finns bara början fritt tillgänglig) på webbenberättas om ett skriftsystem kallat dongba som används av minoritetsfolket naxi i Yunnan, Sichuan och Tibet. I detta skritsystem använder man sig av bilder för att beteckna olika ord. Som exempel nämns att för 'absorbera' visas en bild av en man som suger (?) ur en skål. Tyvärr får man inte se just detta tecken, de exempel som visas översätts inte och de flesta tecknen ser för den oinvigde ut som kinesiska. Hursomhelst håller den här skriften nu på att försvinna (den behärskades endast av schamanerna bland naxifolket), fast ansträngningar görs att hålla den vid liv.

När jag började leta efter mer information om detta ramlade jag på en  sajt kallad Ancientscripts.com, som är både snygg och fullmatad med intressant och åtminstone som det verkar vederhäftig information (tyvärr fungerar inte riktigt alla sidor dock). Här sägs det att dongba inte kan anses vara ett riktigt fullfjädrat skriftsystem, eftersom det inte återger det talade språkets struktur fullständigt. Det är alltså tveksamt om etiketten "bildskrift" riktigt passar — det verkar för övrigt vara svårt att hitta riktigt bra exempel på fullt utvecklade skriftsystem som systematiskt bygger på tecken med en ikonisk relation till de ord de står för. I New Scientist-artikeln sägs det att kilskrift och hieroglyfer var bildskrifter men det är knappast riktigt (på Ancientscripts.com kallas de "logofonetiska"). Men det finns många system som är något mellanting mellan ren bildframställning och skrift, i synnerhet på de amerikanska kontinenterna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>