Pseudoanglifierade ombudsmän i öst

 

För ett tag sen kunde vi berätta att ryssarna hade pseudoanglifierat f.d. herr Westlings namn till "Denjel". Nu har dom bättrat sig, i varje fall på Wikipedia där han får heta "Prints Daniel Sjvedskij, gertsog Vestergjotlandskij". Men vid ett besök i Ryska federationen kunde jag konstatera ett annat liknande fall. 'Ombudsman' heter nämligen ombudsmen på ryska, uppenbarligen för att man inspirerats av engelskan. Stavningen med "e" har jag också hittat i kazakiska, mongoliska och ukrainska, alla språk där man kan misstänka att ryskan har varit mellanled. (Att man i Vitryssland klarar sig utan ombudsmän är kanske ingen större överraskning.)  Lite mer oväntat är då litauiska ombudsmenas (letterna säger ombudsmans).  (Ja jag vet att det heter ombudsmano på esperanto…)

För ryskans del faller det här in i mönstret sportsmen för 'idrottsman' och dzjentl'men för 'gentleman'. 'Idrottskvinna' heter sportsmenka så en kvinnlig ombudsman bör alltså bli "ombudsmenka". På nederländska heter en sådan ombudsvrouw, och på tyska blir det Ombudsmann, Ombudsfrau och i pluralis Ombudsleute. Ombudskvinna finns också på svenska i en del politiska organisationer.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pseudoanglifierade ombudsmän i öst

 1. Stefan Holm skriver:

  Daniel Sjvedskij?

  'Daniel den Svenske'!? Har ryssarna gett honom ett majestätiskt namn, innan vi själva gjort det? Heter den blivande härskarinnan över alla svenskar på motsvarande sätt Viktorija Sjvedskaja?
  Annars måste det kännas diskriminerande för t.ex. den högtskuttande Jelena Isinbajeva att bli benämnd sportsmenka liksom att ha både för- och efternamn slutande på -a. 

 2. Östen Dahl skriver:

  Översättning

  "Prints Daniel Sjvedskij" kan nog ses som en översättning av hans officiella titel "Daniel, prins av Sverige".

 3. inga johanson skriver:

  Kia mano?

  Ombudsman kan översättas på flera olika sätt till esperanto
  sindiko 
  (ämbetsman, t ex KO) parlamenta kontrolkomisiito, (ev.) rajtprotektoro+, ombudsmano+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>