”Bortaproducerat ganska bra -hemmaproducerat bäst!”

För de som minns den smått störiga Hassan-sktechen om hemlagat versus kiosklagat potatismos kan jag upplysa om att ICA MAXI i Jönköping tydligt och klart går ut med att glassen är ''därproducerad''. Det föreföll mig lite lustigt men efter närmare inspektion visar det sig att personalen i Jönköping inte är ensamma, alls! Kristian Luuk verkar ha varit nått på spåret!

''Sanna'' google-träffar
(dvs exklusive det som google kallar "similar results")

Lagning

butikslagad/t 168

därlagad/t 11

härlagad/t 162

hemlagad/t 1402
hemmalagad/t 1372

kiosklagad/t 308

bortalagad/t 221

Bakning

butiksbakad/t 854

därbakad/t 8

härbakad/t 98

hembakad/t 1412
hemmabakad/t 1741

kioskbakad/t 1

bortabakad/t 50Produktion
butiksproducerad/t 0

därproducerad/t 192

härproducerad/t 630

hemproducerad/t 629
hemmaproducerad/t 1110
kioskproducerad/t 0

bortaproducerad/t 5

Många av länkarna handlar om:
a) skolmat

b) små hemtrevliga företag som gör allt själva

c) bakeoff-bröd eller liknande produkter där sista etappen av tillredningen sker i butiken.
d) produktionsträffarna: musik eller pornografiI en tid där authencitet är guld värt och den hemtrevliga gemytliga stämmningen åtrås mer än någonsin, samtidigt som vi inte har tid (eller kompetens?) att faktiskt laga/baka/producera hemma, så är det kanske inte så konstigt att dessa dinstinktioner blivit viktiga?

Hemlagat på låtsas (?)
För den som inte är så begåvad i köket kan ICA tipsa om ''hemlagat på låtsas". Tydligen så innebär inte 'hemlagat' att det lagats i hemmet utan också att ett visst mått av ansträning (som de flesta inte antas ha) har lagts ner.

Minns någon reklamen som gick på tv för ett tag sedan för en fryst produkt som bestod av ett paket smuldeg och ett paket fryst rabarber? Idéen var att det skulle vara jättelätt att göra och att man kunde låtsas att man anträngt sig. För att lura gästerna/pappan pudrade mamman och dottern kinderna med mjöl så det skulle se ut som de bakat "på riktigt". Det föreföll mig väldigt underligt med tanke på att smulpaj är störtenkelt. Jag skulle föredra att kunna fejka att man gjort maräng eller perfekt gnocchi.

Btw: av allt tänktbart som man kan föreställa sig att en butik har… är inte glass en av de minst osannolika att den skulle kunna ha  tillretts på plats?

Nu blev jag hungrig. Tur att bortaproducerat är ganska bra, även om hemma producerat är bäst!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Bortaproducerat ganska bra -hemmaproducerat bäst!”

 1. Gunnel skriver:

  Hemlagat enligt \"The Hidden Persuaders\"

  Tankarna går osökt till Vance Packards klassiker från 1957, "The Hidden Persuaders", från vilket följande citat är hämtat:
  Cake-mix makers, for example, had ruined their product by engineering too much for convenience: they told housewives to just add water and turn on the oven. Only after female focus groups revealed the pleasures and responsibilities of cake-making did food makers reformulate their products to require the cook to add eggs and milk, so the activity felt like “baking.”

 2. Olle P skriver:

  Jag kände mig just tvungen att googla härtappat (över 3000 träffar) och därtappat (under hundra) eftersom det för mig var den första formen av dessa här- och där-framställda varor, och det var det som föll mig in när jag såg bilden med därproducerat hos tjuvtittat.se.
  Det verkar som om därtappat nästan uteslutande används som en ironisk motsatts till härtappat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>