Senila seniorer saknar snart sitt svenska språk?

Klockan är mycket, och ändå lyckas jag inte sussa. Men i gengäld fick jag höra radions trenyheter toppas (sic) av att de flesta svenska kommuner inte har någon plan för hur man ska organisera äldrevården för folk med andra modersmål än svenska. Det är nämligen ett väl belagt faktum att även folk med goda L2-kunskaper kan få problem på ålderns höst. Den åldrande hjärnan glömmer ett och annat, och vips så sitter man oförmögen att gagga på annat än modersmålet.

Då är det praktiskt att åtminstone ha ett stort minoritetsspråk som förstaspråk. Om man till exempel är fennofon kan man anlita http://www.finsktseniorboende.se/, vars personal jag faktiskt med egna ögon sett i aktion. Kanske finns det fler liknande företag. Hur som helst kan man tänka sig att det är en framtidsbransch. På nätet finns nämligen en del rapporter där yrvakna myndigheter har börjat inse problemets vidd.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Senila seniorer saknar snart sitt svenska språk?

 1. Mikael Parkvall skriver:

  För den som är specialintresserad av ämnet — dagens Summerat i P1 hade ett hyfsat intressant inslag om det, med intervjuer och liknande.

 2. Östen Dahl skriver:

  Låt kulturföreningarna ta över äldrevården

  Hanne Kjöller skriver i dagens DN om det här problemet under rubriken "Språkbehov" (ej återfunnet i nätupplagan):

  …att vårdas av personer som talar deras modersmål är inte liktydigt med att det skulle vara en kommunal skyldighet att tillhandahålla vård på alla språk som talas i en kommun.

  Här borde i stället språkgruppernas egna kulturföreningar kunna bidra med sina lösningar.

  Tanken är intressant, men borde kunna utvidgas även till den största språkgruppen, alltså svensktalande. Om svenska kulturföreningar kan överta äldrevården för dessa kan kommunerna spara massvis med pengar.

  Allvarligt talat är det svårt att se hur Hanne Kjöller tänker sig att det ska fungera. Hur många språkgrupper ute i kommunerna är stora nog för att ha en kulturförening med resurser att ordna en professionell äldrevård? Och måste det ändå inte bli kommunerna som betalar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>