Konstgräs

Ibland hittar jänkarna på rätt festliga ord. En ny företeelse som just därför är betjänt av en benämning är de yrkesdemonstranter som mot betalning agerar en sorts opinionsbildningens legoknektar och går med i vilket demonstrationståg som helst bara de får betalt. De utgör en sorts falska gräsrötter, med andra ord, och i Staterna har fenomenet därför kommit att benämnas Astroturfing, efter företaget AstroTurf som just tillverkar konstgräs.

En kreativ ordskapelse som Wikipedia tillskriver den demokratiske senatorn Lloyd Bentsen.
Värt att notera är att Wikipedia har det engelska lånordet i sina tysk-, spansk- och ryskspråkiga versioner, medan norska tydligen använder termen kunstig grasrotbevegelse.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konstgräs

 1. Björn Lindström skriver:

  Uttrycket verkar faktiskt ha funnits ett tag, och tidigare snarare handla om när PR-folk skriver insändare där de låtsas vara vanliga hederliga medborgare. Men jag antar att inhyrda demonstranter är en naturlig utveckling.

  http://www.catb.org/~esr/jargon/html/A/astroturfing.html

 2. Olof Pettersson skriver:

  Konst-ogräs

  Inte riktigt samma sak men kanske delvis relaterat är ordet kravallturism, som fanns med i Språkvård 1/02: det att åka runt och delta i demonstrationer enbart i hopp om att de skall urarta i kravaller.

 3. Jon skriver:

  Norrmännen kallar även artificiell intelligens för kunstig intelligens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>