Den blivande folkpartiledaren upprepar sitt mantra

För ett tag sen (senast här) uppmärksammade vi skolminister Jan Björklunds upprepade påståenden om att svenska skolor har det "grövsta och mest kränkande språkbruket" i världen alternativt i den industrialiserade världen. Våra påpekanden fick viss genklang i bloggvärlden men skolministern själv tycks inte ha tagit intryck av dem (om han nu läste dem). När han nu är på väg att bli folkpartiledare finns de anledning att granska vad han haft för sig under det senaste halvåret. Det framgår av media att han i mars 2007 vid åtminstone två tillfällen upprepade sitt mantra:

i Landskrona 5 mars:

– Enligt en internationell studie av OECD har svenska skolor störst problem skolk, med för sen ankomst, skadegörelse och ett kränkande språkbruk. (Sydsvenskan 6 mars 2007)

Björklund åberopade OECD och hävdade att Sverige är det land i världen som har störst problem med skolk, skadegörelse och kränkande språkbruk. (SVT 6 mars 2007)

i Göteborg 13 mars:

Vi har mest stök och disciplinproblem i vår skola i hela den industrialiserade världen. Enligt OECD ligger Sverige i topp när det gäller skolk, skadegörelse och kränkande språkbruk. (GT/Expressen 14 mars 2007)

– Arbetsmiljön är ett betydande problem, där hot, våld och grovt språk hör till vardagen. Enligt OECD så har Sverige det mest kränkande språkbruket i skolmiljön av alla industrialiserade länder. (Aftonbladet 14 mars 2007)

Exakt vad Björklund sa är svårt att bedöma eftersom referaten skiljer sig i detaljer, men det verkar som om han nu konsekvent säger "kränkande språkbruk" — från början var det "det grövsta språkbruket". Man kan påminna sig att grunden för alltihop är en enkät där skolledare i olika länder tillfrågades om hur ofta svordomar ("profanities") förekom i deras skola, och där de svenska skolledarna i större utsträckning än övriga svarade "Dagligen". Men, Jan Björklund, vad säger det om hur kränkande språkbruket är?  I princip räcker det ju med att en elev säger "Fan också" en gång om dagen. Antag att vi gör en enkät i 20 industriländer och frågar deras skol- eller utbildningsministrar hur ofta svordomar förekommer på deras departement. Vad svarar du då, Jan? Om du då väljer att säga "Dagligen",  får vi då skriva på Lingvistbloggen att språkbruket på ditt departement är grovt och kränkande?