Misstänksamt

Jag trodde att detta var en ny grej, nåt som började vinna fotfäste hos de yngre språkbrukarna. Men idag hörde jag det för första gången ur en vuxen persons mun. Jag var nämligen uppe tillräckligt mycket i ottan för att höra morgonsändningen av "Konflikt", där det sades att mannen betedde sig misstänksamt. Och av sammanhanget var det uppenbart att det var misstänkt som mannen betedde sig (det rörde sig om brasilianaren som den brittiska polisen sköt ihjäl häromåret, om ni minns honom).

Jag ska — tvärtemot våra traditioner — inte plåga läsarna med Google-statistik, men det är uppenbart att användningen inte är helt unik. För mig är den dock ny (jag noterade den för ett par månader sen).

Lite slentrianmässigt är det måhända att anta engelska som källa, men det ligger nära till hands; suspicious(ly) kan nämligen användas i båda rollerna.

Kanske är det en definitiv förändring på gång. Glöm då inte bort var ni hörde det först!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Misstänksamt

 1. Daniel Eriksson skriver:

  Misstänksamt

  SAOB anger både "som hyser misstankar" och "ägnad att väcka misstankar" som förklaring av "misstänksam". Ett belägg från 1801: "Skepps-Clareraren Hans Lovalls, Länsman­nen Frantz Lovalls och Båt-Skepparen Lundgrens förhållande är altså högst misstänksamt"
  (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/155/39436.html).

  Att Jean Charles de Menezes betedde sig misstänkt är dock en myt. Han sprang inte utan gick genom spärrarna och tog sig långsamt ner till perrongen. Sedan skyndade han sig visserligen över perrongen för att stiga på tåget som just anlänt. När han skjöts satt han ner. Han hade inte heller någon ryggsäck eller bylsig jacka, som påståtts.

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Det var som tusan! Det borde jag såklart ha kollat i förväg (inte de Menezes då, utan ordanvändningens förekomst i SAOB). Får erkänna känns lite pinsamt att ha sagt "glöm inte var ni hörde det först" om en användning belagd sedan 1801…

  Med rodnande kinder tecknat

   

 3. Mikael Parkvall skriver:

  Avigsidan rapporterar en användning ur Aftonbladets nätupplaga den trettonde dennes:

  En ensam polismans vakna öga ledde till gripandet av en ökänd seriemördare. Ute på rutinuppdrag stoppade polisen Pat Postiglione en man i en misstänksam lastbil. Mannen har nu erkänt mord på sex människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>