Firanden!

Grammatikdagen
Den tredje februari var det sveriges första grammatikdag, som undertecknad redan rapporterad om.
Glad Grammatikdag i efterskott på er allihopa!
Tv4-morgon gjorde ett inslag om dagen med rubriken "Svenskar är dåliga på grammatik". Som läsare av mitt tidigare inlägg kanske kan sluta sig till så tycker jag det är lite olycklig att kalla de stressade resenärerna vid t-ecentralen för grammatisk okunniga när det bedöms i deras kunskap i grammatiska termer (vad är pluskvamperfekt? var deras favoritfråga eftersom alla vet att långa ord=svåra ord) och inte i deras förmåga att använda svenska grammatiskt (vilket de per definition gör perfekt om de är modersmålstalare av svenska).

Men innan någon påpekar att det här är en tolkning av ordet grammatik som mest språkvetare gör så erkänner jag nederlag, jag vet att jag är i minoritet och jag ska inte vara en party-pooper. Den vanliga tolkningen av ordet grammatik är grammatiska termer/grammatikundervisning – inte talares förmåga att bedöma om något är grammatiskt. Läs för övrigt Nils Hagbergs kommentar till tidigare inlägg om grammatiska koncept vi kanske tar för givna.

Det är ett fint initiativ och jag hoppas jag är i Sverige och kan delta nästa år.

Firande 3: W-dagen
Den tredje mars är det W-dagen. Det är sju år sedan Svenska Akademien beslutade att införliva W som den 29 medlemmen i vårt svenska alfabet. Delar av Stockholms Typografiska Gille är det som står bakom initiativet. Min SAOL-app (Svenska Akademiens Ordlista-program) på min smartofon berättar för mig att det finns 50 ord listade som börjar med W. 6 av dessa börjar med watt- och 11 med webb-.

[v] versus [w]
Hur distributionen är mellan [v] och [w] i svenska är är för närvarande oklart för mig. För det mesta uttalas ju "w" likadant som "v" (dvs [v]). William, wallraffa och webbplats hade lika gärna kunna representerats med "v" om vi tänker på uttal, vilket alfabet sällan gör. Men hur är det med: waila, walkover, walkie-talkie, wannabe, whiplash och wakeboard ? Hur gör ni läsare?

I vilket fall verkar det än så länge inte handla om betydelseskiljande ljud utan bara varianter av samma fonem (allofoner).

Firande 4: ?
Visst vore det trevligt att fortsätta fira den tredje varje månad? Den tredje april är inget planerat, annat än firandet av växten Vägsenap såklart (se franska revolutionskalendern).

Några förslag?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Firanden!

 1. Helena skriver:

  Det finns åtminstone ett minimalt par med w och v, nämligen tvist och twist. Fast jag är inte säker på om gäller uttalet, och det var ju det frågan gällde egentligen.

 2. Irene skriver:

  Och apropå grammatik ska det nu bli roligt

  Tydligen ska en viss mellodeltagare göra grammatik roligt framöver, om de lyckas sälja in programmet till någon synlig kanal.

 3. Rickard skriver:

  Vår nye svensklärare

  Det blir en extrem betoning på metaforer då får man anta – samt kanske lite om interjektioner (oj oj oj !!)

 4. Mikael Parkvall skriver:

  Ja, vilket mer effektivt sätt kan man tänka sig för att ta död på hos enstaka ungdomars eventuellt existerande grammatikintresse än att anförtro det hela åt Ranelid? ”Själens längtan ärrr som en som en felböjd prrredikatsfyllnad. En korrrt skugga fallerrr överrr kvinnans sköte likt ett prrrepositionsobjekt i solnedgången. Starrrka verrrb ärrr grrränslösa som mannens säd. Sprrråkets inneboende krrraft kan enbarrrt jämförrras med min egen oefterrrhärrrmliga genialitet…”. Huga!

  Men Hed, den slarvmajan, glömmer ju alldeles bort att det idag också är den dag då lingvisten Ken Pike fick sin andra dotter (1945). Imorron är det dessutom årsdagen för startandet av den första shawnee-språkiga dagstidningen (1835), liksom födelsedag (1950) för syntaktikern och datorlingvisten Gerald Gazdar och årsdagen för det sista tasmanska språkets utdöende (1905).

  Vi som lever efter den franska revolutionens kalender firar idag ligustern och imorron bocken.

  Den tredje mars (biets dag) förbiser hon alldeles att vi ska fira årsdagen av USAs första grekiskspråkiga tidning, Nikolaj Marrs inväljande i sovjetiska vetenskapsakademin samt den första internationella konferensen om gur-språk i Ouagadougou.

  För att inte tala om att det den tredje april (alltså vägsenapens dag) kommer att vara exakt 60 år sedan Alan Turing dömdes för homosexualitet (sic). Även om ordet ”fira” kanske är lite malplacerat där.

 5. Hedvig Skirgård skriver:

  Helena: jag gör en uttalsskillnad på [tvɪst] och [twɪst], hade inte tänkt på det. Var inne på att  <walk> [wak] och <vak> [vak] kunde vara ett minimalt par, men det skulle innebära märklig vokal på <walk> som väl brukar uttalas [wɔk] i svenska sammanhang. (Trekansklamrar står för ortografi, hakar för IPA.)
  Irene och Micke: Fick just höra om det här med Ranelid, jag måste säga att jag är lite glad på något vis ändå. Det kanske inte blir bra, men underhållande lär det bli. Hoppas att ni där hemma tittar och avlägger rapport när programmet börjar sändas.
  Roligt att det händer just samtidigt som Grammatikdagen och Ordapoteket..
  Micke: Men visst vad det väl snudd på oslarvigt av mig att kolla upp revolutionskalendern i alla fall så säg? 
  Btw: jag försökte söka efter mer saker att fira men det var inte så lätt. Hur länge har du samlat den här datan och kan man inte få tag i den på någe vis? En liten lingvistisk kalender? För mycket begärt jag vet men jag blev så sugen ^^.

 6. Östen Dahl skriver:

  Ge killen en chans!

  Visserligen kan man vara lite orolig för vad det ska bli av Ranelids grammatikundervisning men borde vi inte ge killen en chans? Kanske det blir bra?

 7. Martin Persson skriver:

  Walk uttalas väl ändå [wo:k] på svenska? Alternativt [vo:k]. (I inget av fallen duger det till ett minimalt par.)

 8. Hedvig skriver:

  [wɔ:k] vs [wo:k]

  Engelska representationen av <walk> är ju [wɔ:k] for sure, jmfr <four> [fɔ:ɹ] och <hål> [ho:l]. Men säger verkligen svenskar [wo:k]? Hum… måste tänkas på.
  Och det är som du säger Martin, knappast ett minimalt par. Bara en liten tanke.

 9. Hedvig skriver:

  re: Ge killen en chans!

  I second Östen, det kanske blir bra? eller i alla fall debattväckande?

 10. Johan Engdahl skriver:

  Japp

   
  Jag thirdar Östen. Vill man att folk får upp ögonen för språk överhuvudtaget tycker jag att det är ett bra initiativ. Jag är den första att erkänna att jag själv lärt mig otroligt mycket – och fortfarande lär mig – under både utbildningen på Institutionen för lingvistik – liksom här i bloggen  - som jag tidigare i vissa fall hade åsikter om, men alltså inte helt förstod, vilket kanske kan uppfattas som ignorant. Till exempel om vem man kan säga är "bra på svenska".
  En idé kunde ju vara att försöka införa "Lingvistikdagen" (eller om man vill va störig "Lingvistikerdagen").

 11. Mikael Parkvall skriver:

  @Östen: Jaja, han är ju ändå ett geni. Om man ska tro honom själv. Så det blir säkert bra. (Enligt DN använder han ju dessutom helt unika pedagogiska hjälpmedel som ”tavlan och kritan”).

  @Hed 1: Min idiolekt är med avseende på /w/ ~ /v/ identisk med din.

  @Hed 2: Visst glädjer det min svarta själ att du tagit revolutionskalendern till ditt hjärta. Det finns så mycket bra att fira där.

  @Hed 3: De flesta av mina lingvistiska minnesdatum finns i min fantastiska bok ”Limits of language”, en bok som man absolut måste äga om man vill bli tagen på allvar. Nåra ytterligare har jag plockat på mig sen dess i mina om-det-nånsin-skulle-bli-en-andra-upplaga-filer.

 12. Hedvig Skirgård skriver:

  @ Micke2 @Hed3 
  Ja det är klart, tänkte inte på det för en sekund. Jag är i den betydelsen en person att ta på allvar (eller i alla fall nästan eftersom den är en atlant ifrån mig), men jag tänker att du hela tiden liksom uppdaterar och det vore najs men en online-version? *gapar efter mycket*
  Förresten får jag förfrågningar från vänner och bekanta som undrar var man får tag på lingvistiska samlarbilder för länken (http://www.ling.su.se/lingvistik/special/samlisar/samlisar.html) har gått sönder.

 13. Calle (קלה) skriver:

  Nyare länkar

  Efter att institutionens hemsida/-or uppgraderats brukar man behöva lägga till "2" efter "www" för att få det att funka. Ergo: http://www2.ling.su.se/lingvistik/special/samlisar/samlisar.html

 14. Mikael Parkvall skriver:

  @Hed: Problemet är bara att ”Limits” skrevs i syfte att understödja min väns enmansförlag Battlebridge. Jag har donerat mina rojaltysar till honom, så jag tjänar ingenting, men jag vill ju att han ska sälja slut på sitt lager så att han kan fortsätta trycka lingvo-litteratur till självkostnadspris. Därav ingen webb-version.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>