Here we go again…

 

Skolminister Jan Björklund har, som en del läsare känner till, varit en favorit här på Lingvistbloggen i princip sen dess tillkomst. I dagens DN går han till storms mot skolorna i Sollentuna, där man läser och skriver med hjälp av läsplatta istället för penna och papper.

Detta är ett otyg, förklarar skolministern upprört, för ”papper och penna måste man också ha”. Motiveringen för ställningstagandet förefaller vara att ”man kan inte alltid ha tillgång till en dator var man än befinner sig”. Jag är lite tveksam till om argumentet verkligen håller. Dels finns det ju åtskilliga människor som faktiskt har tillgång till en dator var de än befinner sig (problemet, om något, är snarare att få dem att skiljas från vad som i praktiken kommit att bli en kroppsdel), och dels finns det ju en hel del annat vi nutida stadsmänniskor inte klarar av utan teknikens hjälp. Många av oss skulle ha svårt med kosthållningen eller att ta oss till jobbet, till exempel, där åtminstone det förstnämnda inte självklart representerar ett mindre basalt behov än att läsa och skriva. Och utan elektriskt ljus skulle vi för övrigt ändå inte kunna läsa och skriva under stora delar av dygnet, i synnerhet vid denna årstid.

Nå, nu har jag själv ingen stark övertygelse åt något håll i just den här frågan, utan jag tycker mest bara att argumentationen som så många gånger förr lämnar en del till övers att önska, och att det är svårt att undgå känslan av att en genuint konservativ grundsyn är den primära bevekelsegrunden.

Men nu har ju för all del kalligrafi en ganska svag koppling till lingvistik, så det är inte just välskrivandet jag vill fästa uppmärksamheten på här. Utan snarare slutklämmen i Björklunds litania:

”Eleverna […] lär sig ett slags sms-språk och det kommer att tunna ut det svenska språket”.

Här är den understödjande argumentatione ännu knappare än i den föregående frågan ( att döma av DNs rapportering) — det ges nämligen inga argument alls. Han kan ju för all del ha lagt ut texten utan att det kom med i blaskan, men med erfarenhet av tidigare Björklund-uttalanden skulle jag inte bli förvånad om resonemanget tog slut exakt där och då.

Vad man skulle vilja veta är bland anat följande:

 • Hur definieras en ”uttunning” av det svenska språket?
 • Vilka belägg finns för att just SMS-språk skulle medföra en sådan?
 • Och vilka belägg finns det, mer generellt, för att nationens (nutida eller framtida) unga hänger sig åt ett språkbruk som, givet en definition, är just ”uttunnat”?
 • Om nu ungdomarna messar på ett ”uttunnat” vis, kan det tas som intäkt för att de inte behärskar ett ”fylligare” språk? Är det verkligen uteslutet att folk behärskar flera språkliga register?
 • Kan man påvisa att de generationer som besparats flumskolan och i stället undfägnats en gammal hederlig batongskola har ett bättre språkbruk?

Så många frågor, så få svar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Here we go again…

 1. Johan skriver:

  Jag tycker att det har varit fascinerande tomt på riktigt argument för någondera riktning i diskussionen. Det kanske finns vetenskapliga undersökningar, men är det i så fall någon som har hänvisat till dem? I brist på sådana kan vi väl lugnt acceptera det ena lika väl som det andra.
   
  //JJ

 2. Mikael skriver:

  Sen var det ju så att man andvände läsplatta under de två första läsåren, för att sedan börja med penna och papper. Han får det att låta som om barnen aldrig skulle lära sig att skriva för hand.

 3. Anna skriver:

  Theres Bellanders avhandling rekommenderas, särskilt till herr minister: http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:359585
  Bellander kommer bland annat fram till att ungdomar som använder sig av sms-språk mycket väl kan välja sitt register beroende på sammanhang, och att sms-språket faktiskt är mycket kreativt. Nog ligger det ofta för den äldre generationen att oja sig över den yngre, men det är synd att det så okritiskt görs från regeringshåll.

 4. Emil skriver:

  ROFL

  LMAO!

 5. Mikael Parkvall skriver:

  WTF FTW BBQ <<<<3 !!!

 6. Fishär skriver:

  Hi thar

  OMG LOL, I ttly c wut u did thar! O.o
   
  Argumentet om att vi människor bara skulle ha ett språkligt register som vi inte kan ändra på känns inte riktigt aktuellt längre. Nu kanske inte jag är direkt världens duktigaste skribent, men jag har heller ingen intention på att nå så långt heller. Min poäng är dock fortfarande att jag, och de flesta jag känner i min ringa ålder, behärskar flera olika sådana register. Lite oavsett vi vill det eller inte.

 7. Hedvig skriver:

  Tack

  Tack för att du skrev det här. Vi hade en ganska lång diskussion i Lingonordsgruppen på fejjan om saken, Tanvir bad mig skriva ett inlägg om det. Men du hann före ^^!

 8. Pingback: Björklund och den moderna myten om sms-språket | På svenska

 9. Pingback: Steven Pinker ryter ifrån: DET VAR INTE BÄTTRE FÖRR! | LINGVISTBLOGGEN

 10. Pingback: Grammatikundervisning i smartofonen | LINGVISTBLOGGEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>