Glada vappen!

Med denna fina finlandssvenska hälsningsfras vill jag tillönska er alla en trevlig Valborg! Uttrycket är en fennicism (påverkat av finskan) som i dagligt finlandssvenskt tal numera närmast ersatt andra hälsningsfraser inför denna högtid. Man undrar dock varifrån den bestämda formen kommer – för finskan markerar inte det (Hauskaa vappua heter det på finska, utan bestämdhetsmarkering) och finlandssvenskarna önskar inte varandra Goda julen eller Trevliga midsommaren…

I Finland bränns det inga eldar på Valborgsmässoafton, utan Valborg är studenternas fest som firas under karnevalliknande former. Festen, som i min gamla hemstad Helsingfors börjar med en traditionell mösspåtagning (säsongen för att bära studentmössa börjar även där vid Valborg) vid Havis Amanda (statyn vid Salutorget) vid kvällningen och fortsätter sedan under mer eller mindre organiserade och städade former hela natten igenom för att avslutas med en sillfrukost vid sexsnåret i Brunnsparken mitt i stan – eller på någon av stadens restauranger som håller morgonöppet!

Efter frukosten kan man knalla iväg till stan och fortsätta festandet på olika sätt – om man nu inte väljer att delta i någon av de talrika demonstrationstågen och torgmöten som hör arbetarnas första maj till.

En kommentar till Glada vappen!

1. Päivi Juvonen skriver:

Glömde en länk!

Mikael Reuter skriver på http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1612 något fylligare om uttrycket Glada vappen.