Ganska billigt i DN

I DN:s språkspalt idag undrar en läsare om uttrycket "billiga priser", som han retar sig på, eftersom, menar han, det är varan som är billig, inte priset. DN:s Karlerik Nordqvist svarar att uttrycket har funnits i svenskan åtminstone sedan början av 1700-talet. Men då missar han poängen. Detta är i själva verket en av favoriterna för oss som gillar att besserwissra mot inte helt pålästa språkpoliser. Saken är den att det tyska lånordet "billig" från början betydde 'rimlig' som det fortfarande gör i uttrycket "rätt och billigt", och sin nuvarande betydelse fick det just via uttryck som "billiga (d.v.s. rimliga) priser". I sin ursprungliga betydelse är ordet belagt i svenskan redan på 1500-talet. Betydelsen "lågt pris" fick det enligt SAOB:s och Hellquists samstämmiga mening först på 1800-talet i skriftspråket fast adverbet "billigt" förekommer på 1700-talet säger SAOB. Också i tyskan har ordet "billig" undergått den här betydelseutvecklingen — och när man säger "Er hat den Preis gebilligt" betyder det inte att han har sänkt priset utan att han har godkänt det. Men sen verkar det som om ord som betecknar ett lågt pris får negativa konnotationer och används i sammanhang som "jag kände mig billig" (jämför "cheap" på engelska). I reklam föredrar man att tala om "lågpris-" eller "budget-" i stället för "billig"; i tysk reklam har jag noterat att det ofta står "preiswert" (prisvärd) men sällan "billig". Hur som helst är inte uttrycket "billiga priser" tecken på språkets förfall eller bristande logik hos talarna utan bara en kvarleva av ett äldre språkbruk. (Jag kommer att tänka på hur vi i skolan fann det lustigt att 1917 års bibelöversättning var "av konungen gillad och stadfäst".)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ganska billigt i DN

  1. Erik skriver:

    \"av konungen gillad ...\"

    "Gustaf V gillar detta."

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>