Retrostavadt

Idag noterade jag att dagens Rockystripp i DN innehöll stavningen absurdt, och vid en googling visade det sig att den inte är helt ovanlig. Som felstavning är den lite intressant eftersom formen faktiskt stavades så fram till 1906, när man tog bort alla dt-stavningar. Man undrar förstås om de som skriver absurdt inser att d faktiskt är stumt, det vill säga assimileras framför ändelsen -t. Stavningen med -dt har en del för sig — förutom att det skrivs så på danska och norska så innebar stavningsreformen att orden hvitt och vidt kom att stavas likadant. Dessutom brukar man ofta inte låta assimilationer med böjningsändelser påverka stavningen, vi skriver ju inte byckt utan byggt till exempel. Men det skulle vålla en del problem att få folk att skilja mellan ett rättstavadt ord och jag har stavat ordet rätt. — Under alla förhållanden finner jag det anmärkningsvärt att man hittar gammalstavning i serier.

8 kommentarer till Retrostavadt

1. Kenneth skriver:

Jag har noterat den liknande, intressanta stavningen "klädning" för "klänning", som ger en del träffar.

Inte helt jämförbara, visserligen, men det hela får mig som fan av ortsnamn att tänka på favoriterna Lindköping och Falund.

3. Malin skriver:

Rocky brukar ju vara en del i Norge, och Kellerman bodde i Nordnorge ett tag som barn, enligt Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Kellerman.

Om det kanske är en förklaring till den "norska" stavningen.

4. Jens skriver:

Jag misstänker att det snarare är så att Kellerman känner att böjningsformen "inte finns". Många adjektiv som slutar på d saknar ju t-form: rädd, morbid, gravid etc. För han inte bara absurd dit också?

Hajade till häromda’n, när Östen skrev ’rigitt’ men sansade mig ’snappt’. Det var neutrum av rädd som spökade: ’ett rätt barn’ bör vi ju inte bruka och kanske heller inte ’ett fatt vin’. Man kan undra, om salig Brandebys ’fådda blommor’ kan extrapoleras till ’ett fått paket’ på julafton?

6. Edvin skriver:

I ett inlägg på Flashbacks språkforum var det någon för ett tag sen som hade hittat exempel på stavningarna hårdt och vildt runtom på forumet.  Fler exempel finns antagligen.  Och även om det råkar sammanfalla med gammalstavningen tror jag mer på Jens i det här fallet.  Absurd är ju anomaliskt i och med att /rd/ (och i neutrum /rt/) inte blir en retroflex, vilket säkert leder till en del förvirring hos vissa.  Hårdt och vildt är svårare att förklara så.

7. Carola skriver:

Avsiktligt absurd stavning?

Jo jag tänkte med en gång att stavningen av ordet var kanske tänkt att illustrera ordets betydelse..

8. Alexander skriver:

Ett än mer absurdt sammanhang

Under alla förhållanden finner jag det nog mer anmärkningsvärt att man hittar gammalstavning i Svenska journalistförbundets tidning än att man gör det i en serie.