”ge sitt godtycke”

Jag har hört något nytt, men jag är ute på hal is då det rör saker som jag som ungdom har dålig kunskap om. Input från mer erfaret folk välkomnas alltså varmt. Mina efterforskningar gav visserligen svar men också nya frågor.

En av mina vänner rapporterade att på ekot i onsdags sa en intervjuad person att en vetenskaplig kommission givit sitt godtycke. (kl 07.10)

Va?! *sätter kaffet i halsen*. Jag brukar ändå beskrivas som libral eller fantasifull i min användning av svenska. Men man ger väl ändå sitt godkännande/samtycke eller gör något efter sitt (god)tycke?! Det är ju inte oförståeligt, men uppenbarligen tillräckligt konstigt för att till och med anything goes-Hedvig ska reagera. Och det säger en hel del, jag brukar svälja det mesta. Let's investigate!

Fråga
Vad menar personen som säger ge sitt godtycke och varför säger den så?

SAOB upplös mig om att man kan stå i någons godtycke och godtycka (till?) och det finns något som heter godtycket (och det kan man grunda saker på). Dessutom kan det föreligga godtycke i beslut, osv osv, detta är bekant.

Jag tycker mig urskönja två huvudbetydelser av de ovanstående användningarna av godtyck*.
a) något är omotiverat, potentiellt slumpartat (exempel: Var går gränsen mellan saklighet och godtycke?)
b) det avgörande beslutet är upp till en persons egen vilja (en person som inte nödvändigtvis är rimlig/förnuftig/vettig). Som när man gör som man vill, efter eget tycke eller det man finner gott. (Ex: Den som godtyckligt bryter äktenskapet han hävdar: godtycket, laglösheten är äktenskapets lag ty ingen förnuftig människa kan betrakta sina handlingar som privilegierade handlingar eller som handlingar som är tillåtna honom allena)

SAOB listar en betydelse som innebär samtycke/godkännande. Men den användningen anses vara död sedan tidigt 1700-tal. Exempel: Om sådant framdeles stelles i vercket medh Bispernes godtyckio. (RP 7: 86 (1637)). Det finns en till användning som är listad som död som handlar om en myndighets beslut, ex. effter senatus academim rådh och godtyckie (ANNERSTEDT UUH Bih. 1: 234 (1625)). Men dessa anses då vara ålderdomliga. Så varför säger den här personen så på radio, och är han/hon ensam om det?

Lite svenska googleförekomster.

"ge sitt godtycke" 1 370
"ge godtycke " 7
"ge samtycke" 24 600
"samtycka" 285 000
"ge sitt godkännande" 196 000
"ge godkännande" 8 590
"efter godtycke" 5 090
"efter sitt godtycke" 2 140
"efter sitt tycke" 10 500
"efter tycke" 219 000
"efter tycke och smak" 638 000 [sic!]

Många exempel på denna, för mig nya, konstruktion ge (sitt) godtycke handlar om lagstiftning (särskilt om samtycke vid sexuellt umgänge).

Inte nog med att det är total sjukt så kan ju inte ett djur ge sitt godtycke till en sådan aktion därför trodde jag att det redan var olagligt.

Men att äga är att ha säkerhet här, och kvinnans föräldrar kommer knappast att ge sitt godtycke om den tilltänkte mannen inte kan säkerställa dotterns hem.

DU och dina föräldrar måste ge sitt godtycke då du är omyndig

Lagboken.se ger, som väntat, inga träffar på ge (sitt) godtycke. Däremot så finns ju som bekant något som heter samtycke…

En gärning som någon begår med samtycke från den mot vilken den riktas..

Svar
Det är troligen inte en övervintrad användning från 1700-talet. Samtycke/godkännande och godtycke blandas nog ihop och ger ge godtycke. Godtycke i användingen efter (eget/sitt) /stå i godtycke har kanske fallit helt ur det moderna lexikonet till förmån för efter (sitt) tycke. Därför tror man inte att ge godtycke är problematiskt. Det enda godtycke* som jag upplever som aktivt är nog godtyckligt och godtycke som i Björklunds godtycke hotar fritidshemmen.
Inte särskilt konstigt med denna hopblandning egentligen.

Ny fråga 1
På Flashback, denna (nyligen prisbelönta) guldgruva given språkvetarna av en högre makt, finns en alldeles speciell formulering av detta med ge godtycke. I en tråd om anarkism och grundvattensrättigheter hittar vi följande: Det går inte om man har som krav att systemet skall fungera och inte ge godtycke och/eller korruption.

Jag tror det betyder att systemet inte ger efter för godtyckliga beslut, dvs systemet är rimligt. Men.. jag är inte säker..

Ny fråga 2
Googleträffarna!!

"efter tycke" 219 000
"efter tycke och smak" 638 000

Nog för att google filtrerar mina sökningar, men det trodde jag handlade om rankning och inte antal träffar. Jag frågade en närbelägen datalingvist vad som hände och han skrattade och sa det är googlemagi. Sökningar i korpusar på nätet gav dåliga resultat, alldeles för få träffar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”ge sitt godtycke”

 1. Johan Anglemark skriver:

  Nja

  "att systemet skall fungera och inte ge godtycke" är utan tvivel en ellips för "att systemet skall fungera och inte ge upphov till godtycke".

  Annars är säkert denna användning av godtycke, precis som du antar, en fråga sammanblanding av godtycke och samtycke. (Och jag hade aldrig hört den förut.)

 2. Östen Dahl skriver:

  Omvänd ordning

  De två användningar a) och b) som du tycker dig skönja är väl SAOB:s betydelser 1 och 2, bara att de kommer i omvänd ordning, och det kan motiveras med att betydelse 1 är belagd 200 år tidigare än betydelse 2, och får man då förmoda, är den ursprungliga, fast den idag inte förekommer så ofta (man säger väl hellre "gottfinnande"). SAOB anger att betydelse 2 är "pregnant" vilket inte har med graviditet att göra utan snarare innebär att det finns ett extra element i betydelsen, i det här fallet att man inte bara gör som man vill utan också att man gör lite hursomhelst, utan att ha någon bra motivering för det. Den här tolkningen av "godtycke" är inte särskilt genomskinlig, och det är kanske därför att vänta att omtolkningar dyker upp. Ett slags äggkorn eventuellt. (Fick vi någonsin ett svenskt ord för det?)

 3. Olof skriver:

  Godtycklig = Arbiträr?

  Bara en liten nyans på det som tas upp i inlägget: Jag har stött på en relativt frekvent talad användning av "godtycklig", där den avsedda innebörden varit synonym med "acceptabel". Så som jag har lärt mig, borde "godtycklig" snarare vara synonymt med "arbiträr", vilket också tycks stödjas av en snabb googling.

 4. Hed skriver:

  Oj, det har jag inte hört men det låter ju inte helt konstigt om ”ge godtycke” uppfattas som likt ”ge samtycke”. Tänkvärt…. tack!

 5. Hed skriver:

  Angående det här med googleträffar upplyste mina goda vänner i nyordsgruppen på Språktidningen mig om att den här artikeln: http://www.spraktidningen.se/artiklar/2008/10/okontrollerad-och-oemotstandlig .

  Att jag inte sett den tidigare är ett mysterie och jag skäms lite grann.

 6. Alexander skriver:

  Om googleträffar

  Jag tror att Google under de senaste åren gradvis gått från att söka på orden precis som användaren skrivit in dem till att automatiskt inkludera andra stavningar, böjningsformer och andra möjliga varianter av ord och fraser. Det har också kommit att omfatta fraser inom citationstecken, vilket lett till visst besvär för oss som ibland faktiskt vet exakt vad vi letar efter.

  Men jag upptäcker nu att Google – kanske ganska nyligen – lagt till en funktion vid namn "Ordagrant" ("Verbatim" i den engelska versionen). För mig dyker den upp när man klickar på "Fler verktyg" längst ned i spalten längst till vänster. Med denna begränsning av sökningen påstås "efter tycke" ge 904 000 resultat, medan "efter tycke och smak" ger ungefär 692 000 resultat.
  Flera invändningar kan nog resas även mot dessa antalsuppgifter (jag får exempelvis bara se 492 faktiska sökträffar på "efter tycke"), men proportionen de två fraserna emellan framstår i alla fall inte som orimlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>