Invånare per capita

Tautologier kan ibland vara lite småroliga, och exempelvis fnissade jag lite åt skylten med ”Avdelningen för redundansavdelningen” som någon satt upp på vår institution nyligen. Det på radion nyss hörda ”invånare per capita” var också en smula festligt. Efter att ha trott att radiopratarens tunga helt enkelt slant, var jag tvungen att kolla, och det visar det sig att det finns belagt i skrift på nätet. Visserligen inte ymnigt, men ändå. Några är rentav i officiell prosa, såsom på denna sida där det förklaras att yrkeshögskolestudenterna i Värmland är 8,5 gånger fler än länets hela befolkning.

8 kommentarer till Invånare per capita

1. Edvin skriver:

Jag kanske har för dålig fantasi, men vad menar de egentligen med "8,5 invånare per capita"..?

Källan för siffran "8,5 invånare per capita" kan vara diagrammet på sidan 38 i den här skriften. Där framgår att Värmland har sisådär 85 deltagare per 10 000 invånare i arbetsför ålder. Med "per capita" menas då förmodligen "per 1000 invånare".  I det här relativt gamla citatet verkar det däremot som om författaren tänker sig att "per capita" betyder "per 100 000 invånare":
    "I USA är fängelseindustrin en börsnoterad storindustri och idag sitter 2 miljoner människor i fängelse i USA, det är ca 650 invånare per capita. I Sverige är den siffran 60 invånare per capita i fängelse."

3. Olof skriver:

Tautologiklubbens första regel är tautologiklubbens första regel.

Martiansk tautologi

Som nyinryckt rekryt fick jag lära mig, att 'här i det militära har vi bara två regler':
    1) Chefen har alltid rätt.
    2) I alla andra fall gäller regel nummer 1.

5. Henrik R. skriver:

krigiska marsgubbar?

"Martialisk" torde det väl vara. Eller är det en kontamination som söks här ("marsialisk" eller "martiansk").

Rättning mittåt!

När jag nu använt 'martiansk', så finns formen att notera för den deskriptiva lingvistiken. Nej, skojar bara, du har SAOB med dig, så rättning mittåt!

7. HGL skriver:

\"invånare per capita\"=procent

Det handlar om 8,5 resp. 7,7 procent af invånarne.

Promille, inte procent

Nej, HGL, då skulle alltså 8,5 procent av Värmlands befolkning studera i yrkeshögskolan, vilket skulle kräva att man mobiliserade ett antal årsklasser helt och hållet. Så det som avses är nog promille snarare än procent, som jag noterade tidigare. (Kanske någon tror att "capita" betyder 'tusen'.)