Lugn, bara cool

Så har det blivit dags för ännu ett avsnitt i vår följetong om svenska ord som folketymologiserats till nya häpnadsväckande stavningar. Dagens ord är kolugn (alltså ko-lugn, inte *kol-ugn), först belagt i svenska 1885.

Här följer några framgooglade exempel på den nya intressanta stavning som detta ord begåvats med:

• Han blev coollugn, men skrek upp sig när jag lämnat honom
  • Jag trodde att jag skulle vara jättenervös, men jag va helt coollugn.
  • Först fick jag typ panik, sen blev jag helt coollugn!
  • En lugn och trygg polis kan gorma och skrika åt en buse men trots det vara coollugn inombords.
  • Hade två vänner med mig, en som var riktigt upprörd pga det som hände mig och den andra var coollugn.
  • Dansade och någon försökte dryga sig med david men han var coollugn. Vad onödiga vissa killar kan vara på krogen!
  • Var jättenervös på bussen in till stan men så fort jag träffade min körlärare Tomas blev jag koollugn
  • Är aggressiv när det gäller men annars en coollugn dude med gott om tålamod och en god människokännare.
  • Är så jävla orolig speciellt när jag ser att oron stiger hos min mormor som brukar vara coollugn.
  • Jag var väldigt nervös och kunde inte koncentrera mig men Enya var coollugn och uppträde som om hon inte gjort annat.
  • Konstigt är det också att man ena dagen är panikslagen och andra dagen coollugn inför mammarollen?

Totalt hittar Google nästan 300 olika förekomster av denna typ. Varianten coolugn förekommer också (om än sparsamt), och det finns också enstaka fall av koolugn och koollugn.

Som vanligt är innovationen mindre spridd bland professionella skribenter, men den förekom i både Expressen och Göteborgsposten under 2001, i Norrbottenskuriren 2006. Ett belägg i Göteborgsposten redan 1994-09-18 är det tidigaste jag stött på.

Dessvärre måste jag medge, för att visa att jag gjort hemläxan, att vi inte var först den här gången heller. Både Siv Strömquist och Mikael Reuter noterade den nya stavningen 1996.

En kommentar till Lugn, bara cool

1. Pingback: Två random anglicismer | LINGVISTBLOGGEN