Förbud mot n-ord?

Dagens språknyhet är enligt DN att "New York väntas förbjuda ordet 'nigger'" d v s att staden idag förväntas "besluta om ett symboliskt förbud mot att uttala ordet". Det noteras i artikeln att ett förbud visserligen strider mot amerikanska konstitutionen, men att man i alla fall hoppas att ha sådan symbolisk kraft att ordet försvinner. Man kan förstås undra vad ett "symboliskt förbud" är. Det blir lite klarare om man kollar vad New York Times säger om saken. I en artikel där man helt undviker att citera ordet ifråga utan i stället omtalar det som "the N-word" står det bl a:

On Wednesday, [Leroy] Comrie [stadsfullmäktigeledamot i New York] will urge the council to approve a symbolic resolution calling for New Yorkers to voluntarily stop using the N-word.

Det är alltså en uppmaning snarare än ett förbud, om man ska vara noga.

Men man kan inte annat än förundras över kraften i två stavelser… Och man kan också notera hur lite etymologin betyder: nigger, negro och black betyder alla från början 'svart' men har helt olika valörer i engelskan.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>