Författararkiv: Mikael Parkvall

Nyordslistan, dårå

Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer

Skära örebroare!

I norska har, som en del säkert vet, sje-ljudet och tje-ljudet sammanfallit hos yngre talare. Jag har ibland funderat på om detsamma skulle kunna hända eller håller på att hända i svenska.

 Jag kan inte påminna … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 52 kommentarer

Kontaktspråk på sexton hjul?

Det är extremt sällan som jag skriver här om mina egna favoritämnen, pidgin- och kreolspråk. Förmodligen för att det tar emot lite att popularisera (vilket ju definitionsmässigt innebär en viss förenkling) nåt som ligger en så varmt om hjärtat.

Men … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer

Heja SVT!

Heja SVT!

Nu är ju inte idrott mitt favoritämne, inte ens i tevesoffan. Men jag blev nyss påmind om den i detta nu pågående sändningen från Finnkampen på Stadion. Där har SVT två kommentatorer, en svensk … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Ett argument mot språklig mångfald?

Många har säkert sett det här på Fejan dom senaste dagarna, men för den som eventuellt har missat veckans stora språkliga uppståndelse i det stora landet i väster (Norge, alltså), så kan vi väl nämna den här också.

Ståhejet handlar … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer

Den undflyende fria viljan

På Språkförsvarets blogg har Per-Åke Lindblom nyligen kommenterat förslag (sådana dyker ju upp med jämna mellanrum) att överge svenskan för engelska. Det ligger förstås i föreningens natur att inte uppskatta idén.

En del av argumenten är vettiga, och en … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 32 kommentarer

The return of the litteraturkanon

I dagarna har Kristdemokraterna lagt fram ett skolpolitiskt manifest, och här återkommer den gamla björklundska käpphästen att lansera en klassikerlista. Det handlar alltså om att ”Inrätta en klassikerlista med böcker, film, pjäser och musik som alla svenska elever ska … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 22 kommentarer

Dagens gnäll

I aftonens TV4-nyheter var det ett inslag om svenskundervisningen i Finland, och om hur den enligt reportaget fortsätter att ifrågasättas i allt högre grad.

Missförstå mig nu inte, detta är inte ett inlägg där jag vill hävda att ifrågasättarna är … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer

Nytt knasförslag (?) angående kopplingen mellan språk och fysisk miljö

Igår publicerades en artikel där Caleb Everett (son till ingen mindre än pirahã-gurun Dan Everett som trogna bloggläsare känner till), där det föreslås att förekomsten av ejektiva konsonanter i språk korrelerar med höjden över havet.

Inte för att jag … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer

Rött, vitt och svart i Nya Världen

På alternatehistory.com har ånyo en fantasieggande lingvo-diskussion dykt upp – kan man föreställa sig grupper av icke-indianer i Amerikorna som talar indianska språk?

Jag är lite osäker på hur rätt diskussionens upphovsman har i påståendet att så himla många … Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer